Valia ir jos ugdymas. 17 diena.

Pabandykim sukonstruoti pagalbos valiai procedūrą maisto akivaizdoje. Tam, kad valia “įsijungtų”, ją reikia “pakūrenti” – sąmoningai sau įvardinti, kas yra nepageidaujamos norimo maisto savybės, kokios neigiamos pasekmės nutiks (ar padidės jų tikimybė), kokią kainą mokėsime už akimirkos džiaugsmą. Tada valia turi iš kur “semtis jėgų” ir bus pagalbininkė – net po to, jei tą maistą vis tik suvalgėte. Tyrimų rezultatai rodo, kad net tokiu atveju tikimybė ateityje vėl valgyti tą maistą,kurio žalą ką tik išanalizavote, vis tiek mažėja. Šalia tai pat verta analizuoti, kodėl ir kaip maistas, kuris yra sveikas, jums padės ir atneš pageidaujamų pasekmių.

Ir dar, visada pasirūpinkite, kad sveikas maistas būtų skanus. Žinau, kokia spontaniška mintis šauna į galvą – nemoku, nežinau, nebūna – bet ji tikrai neteisinga. Tam reikia tik truputėlio žinių.

Valia ir jos ugdymas. 16 diena.

Su valia ir valgymo buvo atliktas įdomus eksperimentas. Dalyviams buvo prstatytas naujas užkandis, ir apibūdintas kaip labai skanus. Dalyviai jį suklasifikavo kaip “labai nesveiką” – o tuos užkandžius, kuriuos pristatė kaip tik skanius, jie klasifikavo kaip sveikesnius. Taip, dar net neparagavus ir nepamačius užkandžio, buvo sukurta savkontrolės reakcija, sauganti nuo ypač skanaus užkandžio valgymo. Tada dalyviams buvop pasiūlytas didelis dubuo bulvių traškučių (kurie buvo pristatyi kaip labai skanūs), kitiem dalyviams lygiai tie patys traškučiai, pristatyti kaip “tik skanūs”, buvo pasiūlyti trijuose mažesniuose dubenėliuose. Pirma dalyvių grupė įvertino traškučius kaip kaloringesnius, ir suvalgė jų mažiau (nors paprastai iš didesnių lėkščių suvalgome daugiau), negu “trijų dubenėlių” grupė.

Taigi, mažai patrauklus maistas kažkodėl vertinamas kaip sveikesnis, ir savikontrolė nėra pažadinama. Mažos pagundos todėl ir yra žalingesnės, nes pro savikontrolės vartus prasmunka nepastebėtos. Ne taip retai patys sau taip ir “padedame”, sakome, kad “čia tik nedaug”.

Valia ir jos ugdymas. 15 diena

Gal nuostabu, o gal ir visai ne, bet vienas iš dažniausiai pasitaikančių uždavinių valiai yra atsispirti skaniam, bet nesveikam maistui. Žvirblis rankoje yra akimirksniu patiriamas malonumas iš skonio, vėliau malonumas iš gliukozės ar riebalų. Briedis girioje yra nevirškinimas, užburtas nuovargio ir energijos antplūdžio ratas, kepenys, nutukimas, diabetas, kraujagyslės… Viena iš kontrolės formų gali būti valgymas ne namuose, o restoranuose – tačiau perdėtas išlaidavimas restorano maistui gali būti ir silpnos savikontrolės, o mūsų aptariamu atveju – valios – ženklas.

Jei klausiat, kaip tai keisti – tai atsakyams paprastas. Planuoti. Valgyti restorane X kartų per numatytą laiką (matyt, kad tai nebus “”kasdien”), ir keliais kartais dažniau valgyti namuose, savo pasigamintą maistą. Net jei nemėgstate, nenorite, galvojate, kad neturite laiko maisto gaminimui – čia pasirinkimų yra daugiau, negu atrodo iš pradžių, o valios jausmui čia bus neregėtai gera traniruotė.